Eséscsillapító burkolatok kiválasztása, részletes telepítési útmutatók és karbantartási tanácsok
Eséscsillapító burkolatok kiválasztása, részletes telepítési útmutatók és karbantartási tanácsok
Levente Kozma
Jan 25, 2019

Eséscsillapító burkolatok kiválasztása, részletes telepítési útmutatók és kabantartási tanácsok

Eséscsillapító burkolatok kiválasztása, részletes telepítési útmutatók és karbantartási tanácsok

Egy gondosan megtervezett és kivitelezett játszótér fontos szempontja a biztonság. Közterületeken vagy éppen egy családi ház kertjében megépített játszótereknél fontos figyelembe venni, hogy a gyerekek ne szenvedjenek súlyos sérülést, ha esetleg arról leesnek.

Az érvénybe lévő szabályok szerint közterületeken az egy méternél nagyobb esésmagasságú játszótéri eszközök alá eséscsillapító, ütéscsillapító burkolatot kell kialakítani. Az egy méternél kisebb esésmagasságal rendelkező eszközöknél (pl. rugós játék, mérleghinta) nem kötelező az eséscsillapító burkolat kialakítása, ott elegendő a füves terület. Lakossági játszóterek kialakításánál erre nincs szabályozás, de érdemes itt is a kockázatokat felmérni és a szabványban foglaltakat betartani csökkentve ezzel az esetleges balesetek, sérülések kockázatának csökkentését, megelőzését. Természetesen a szabvány betartása sem nyújt garanciát arra, hogy kisebb sérülések ne forduljanak elő, de csökkenti a súlyos sérülések megelőzését.

Amennyiben eséscsillapító burkolat kialakítása mellett döntünk úgy első feladatunk az esésmagasságok meghatározása. Ezt egyszerűen és gyorsan egy mérőszalag segítségével tudjuk elvégezni. Járjuk körbe a játszótéri eszközünket és vizsgáljuk meg, hogy melyek és milyen magasok azok a pontok ahonnan gyermekünk használat közben leeshet. Ha ezzel végeztünk válasszuk ki az esésmagassághoz javasolt gumiburkolat vastagságát. Az 1,5m esésmagassághoz 4 cm-es 1,6m-4,5cm 1,8m-5cm 1,8-5cm 2,1m-6cm 2,5m-7cm vastag gumiburkolat javasolt. Miután meghatároztuk a szükséges gumiburkolat vastagságát már csak a színt kell kiválasztanunk illetve azt, hogy gumitéglát, vagy gumilapot szeretnénk. Gumilappal való burkolás talán egyszerűbb és gyorsabb mint a gumitéglával történő burkolás.

Tervezés

A burkolandó felület kimérésekor illetve a szegélyzet kitűzésekor a gumilap hideg méreteivel, azaz 99,6cmx 99,6cm-rel kell számolni. Ez azért fontos, mert például 5méteren már 2cm differenciát jelent vagy a fugában vagy a szegély mentén, ami a gumifelület esztétikai és funkcionális hibáit jelentheti.

Kivitelezés

Az általunk forgalmazott gumiburkolatok a hagyományos térburkolattal megegyező módon telepíthető, megfelelő aljzat esetén. Minden eszközt és tereptárgyat helyezzünk el a gumilapok telepítése előtt. A gumilapokat óvjuk az időjárási és fizikai behatásoktól a telepítés előtt, illetve a telepítési és száradási idő alatt.

A gumiburkolat lerakási helyén a várható terheléstől függően készítsünk vízelvezető, illetve teherhordó alapot (ez lehet a termett talaj is).

Az alépítmény kiépítésénél a minimum követelmény az 5cm vastag sóderágy. Ennél a laptípusnál csak 0/4-es sódert (kétszer rostált homok, mosott homok) használhatunk!

A szegélyzet illetve egyéb burkolathatároló elemek határozzák meg a magassági pontokat, amihez a burkolat magasságát szeretnénk beállítani. Az ágyazó sóder szintjét a végleges talajszint alá kell húzni a lapvastagság – 2,5cm-re (pl: a 4cm vastag Jumping lap esetében ez 4-2,5cm=1,5cm).

A lapok lerakását egy kijelölt sarokban kezdjük.

Helyezzük a lapokat egymás mellé kötésben, vagy hálóban. A maximális eséselnyelés érdekében speciálisan kifejlesztett JPJ ütéscsillapító gumilapokhoz nem ajánljuk az úgynevezett csapos összeillesztést, mivel e lapok járófelülete 20-30 mm vastag, melybe nem szabad lyukakat kiképezni, mert gyengítené a lap teherbírását, kiszakadási lehetőséget adna. Ez az ütéscsillapító laptípus ebben a formában maximálisan felhasználóbarát, könnyű súlyú és könnyen telepíthető. Amennyiben csapokat kívánnak használni, úgy a jótállás nem terjed ki a gumilapokra a helytelen telepítés miatt.

Igény esetén a lapok egymáshoz ragasztásához az élekre egy ecset segítségével kötőanyagot kell felhordani, – a ragasztáshoz vagy poliuretán ragasztóanyag vagy acetát rendszerű szilikon ragasztó (pl. Fugaszil B) alkalmazása javasolt – majd a lapokat szorosan egymáshoz kell lerakni.

A hézagokat a lapok méretre szabásával tölthetjük ki. A méretre vágáshoz elegendő egy mérőszalag, kréta és egy éles fűrész (kés), vagy dekopír fűrész.

A gumiburkolatot fugázni, illetve besöpörni nem szükséges, a felületet lapvibrátor segítségével alaposan meg kell járni. Ezután a gumiburkolat azonnal terhelhető.

A kötőanyagot csak védőfelszerelésben szabad használni!!!

A gumilapok nagyobb terheléshez is alkalmas telepítése:

  • 18-25cm kavicságy 98%-os tömörítéssel

  • 5-6cm 0-4-es sóder ágyazóréteg lehúzva (Az ágyazó sóder szintjét a végleges talajszint alá kell húzni a lapvastagság – 2,0cm-re (pl: a 4cm vastag Sport lap esetében ez 4-2,0cm=2,0cm).

  • -a lapokat egymás mellé fektetése, (opcionálisan az oldaléleket egymáshoz lehet ragasztani poliuretán ragasztóanyag vagy acetát rendszerű szilikon ragasztó (pl. Fugaszil B) használatával.)

  • lapok alapos bevibrálása 90-120 kg-os lapvibrátorral (a béka nem megfelelő!)

Telepítés beton aljzatra:

A gumilapok beton alapra történő telepítésénél ügyelni kell arra, hogy lapon átszivárgó víz, nedvesség elvezetésre kerüljön. Ez vagy vízelvezető árok kialakításával, vagy a beton öntésénél 2-3%-os lejtés biztosításával oldható meg. A meglevő szilárd burkolat felületi minőségétől függően a gumiburkolatot lehet ragasztani, illetve egyenetlen felületű, de szilárd tulajdonságú alapra (pl. felfagyott beton) kiegyenlítő homokréteg, ill. geotextilia alkalmazásával lehet telepíteni, a vízelvezetés biztosítása mellett.

A ragasztó csak vékony rétegben, hézagosan hordható fel, hogy a természetes és a mesterséges víz elfolyása biztosított legyen. A telepített burkolat terhelhetősége teljes mértékben az alépítménytől függ.

  1. Biztosítsuk, hogy a felület tiszta, pormentes és száraz legyen.
  2. Tegyük egyenletessé és simává az alapot.
  3. Terítsünk szét 1-2 mm-nyi ragasztót a felületen (1 liter kb. 1 m2-re elég).
  4. Helyezzük a lapokat a ragasztós felületre. 1 órán át ne közlekedjünk rajta.
  5. A kezdeti száradási idő kb. 4 óra. Teljes száradás 24 óra elteltével.

Ragasztóanyag: kizárólag poliuretán kötőanyag javasolt

A gumiburkolat éles késsel, vagy dekopír fűrésszel könnyen méretre és formára szabható.

Amennyiben a fenti leírásban nem kapott teljes választ úgy hívjon minket és kollégáink segítenek önnek.

Szólj hozzá