Kategóriák

Blog címkék

Miért olyan jó hintázni? 6 jótékony hatása a hintázásnak
Miért olyan jó hintázni? 6 jótékony hatása a hintázásnak
Levente Kozma
Jan 23, 2021

Miért olyan jó hintázni? 6 jótékony hatása a hintázásnak

Akár a játszótéren, a parkban, vagy a saját udvarotok biztonságában játszanak a gyerekek, a hinták monoton, sokszor nyikorgó hangja együtt jár az gyerekek örömteli játékával. A hinták lehetnek pihentetőek egy eseménydús nap végén, de akár aktív, versengést is kiváltathatnak. A hinták izgalmasak is, elég csak a repülést imitáló érzésre gondolni, melyet minden gyerek örömmel él át, akár egyedül hintázik, akár ti segítitek hozzá ehhez a nagyszerű élményhez. Ennek az élvezetes tevékenységnek számos egészségügyi és fejlesztési előnye is vanakár már a totyogó kisgyerekek számára is.

Segíti a kéz-szem koordináció fejlődését

A gyerekek, a természetükből adódóan szeretnek futni, mászni, felfedezni mindent, ami a környezetükben megtalálható. Ezek a legtöbbször szabadtérben végrehajott játékok a kéz-szem koordináció elengedhetetlen részei, melynek összehangolása az egész életünkben fontos készség.Amikor a kisgyerek hintázik, a látásukat erőteljesebben kell használniuk, hogy az egyensúlyukat és a mozgásukat, például a láblendítést és az előre hátra dőlést összehangolják.

A pontos koordinációs készség a különféle sportokon túl többek között kihat az íráskészségre, a számítógépkezelésre, de sok egyszerű, mindennapi tevékenységre is, mint például az első falatkás ételek sikeres elfogyasztására.

Test- és térismeret kialakulása

A gyerekeink ahogyan nőnek, fejlődnek, a körülöttük levő világon kívül önmagukról is egyre többet tanulnak. Elég csak arra gondolni, hogy a babák először a kezeikkel, lábaikkal ismerkednek, majd újabb és újabb mozgásformákat sajátítanak el ahogy a világ kinyílik előttük. Egyre jobban össze tudják hangolni a mozgásukat, idővel hintázni is megtanulnak, fejlődnek a motoros képességeik és a testük is, amikor fel- le másznak a játékokra vagy hajtják magukat. Az egyensúly é a koordináció fejlődése hozzájárul ahhoz, hogy más tevékenységekben is könnyebben sikerre jutnak majd.

Jobb összpontosítás és figyelem

Az energiával teli gyerekek sokszor nem tudnak egy dologra összpontosítani, mert egy csicsergő madár vagy elszálló repülő is könnyen megzavarhatja őket. Egy kis testmozgás segít az endorfin szintet szabályozni, és a gyerekek figyelmét újra könnyebben leköti egy-egy tevékenység.

Szenzoros integráció és pihenés

A tapintás, látás, szaglás, hallás és ízelés a kisgyerekek szenzoros képességeinek alapja, folyamatosan fejlesztik ezeket a különféle játékok révén. Zárt térben, sok gyerekkel és tárggyal körülvéve egyesek érzékszervei könnyen túlterhelődnek, ebben is sokat segíthet a kinti játék, ahol kevesebb dologra kell egyszerre összpontosítaniuk.

A hintában ülve lehetnek csak csendes megfigyelői a környezetnek, nem szükséges másokkal együtt játszaniuk, ha épp egy kis szünetre van szükségük. Ezen kívül a lengés közben kicsit más szemszögből, magasabbról figyelhetik meg az őket körülvevő világot, ami egy újfajta érzékszervi ingert kínál.

 

Segít a gyerekeknek aludni

A tanulással, testmozgással, játékkal eltöltött nap után a gyerekeknek is sokszor problémás elaludnia. Bár ők nem a másnapi bevásárlólistán vagy a számlákon gondolkoznak, mint mi, az ő kis fejük is teli lehet élménnyel, gondolatokkal. Egyes kísérletek bizonyították, hogy az oda-vissza és a pörgő mozgások segítenek egyensúlyba hozni a gyerekek agyának neurológiai aktivitását, nyugodtabbá teszi az elméjüket.Elég csak arra gondolni, hogy hogyan ringattuk őket álomba, amikor még babák voltak. Ígya hintázás különösen nagy segítség az autizmusban, és vagy más szenzoros betegségben érintett gyerekeknek

 

Jó hangulatot teremt

A hintázás, mint minden élvezetes tevekénység, megnöveli a test endorfin termelését, így akár néhány perc játék is láthatóan boldogabbá teszi a gyerekeinket.

 

Különféle hinták a feledhetetlen élményekért

A gyerekkorunkból ismert hagyományos hintákon kívül számos más, modernebb lehetőség közül is válogathattok. Már az egészen kisgyermekek számára is vannak biztonságos hinták és olyan hinták is, melyet egyszerre több gyermek is használhat. A kalandosabb gyerekek és szülők számára kötelekkel vagy korongokkal kiegészített hintaszetteket is találhattok.

A webáruházunkban jelenleg elérhető hinták kínálatát és az árakat ITT tekinthetitek meg.

Szólj hozzá