Fontos tudnivalók a Green Dino Játszótér Kft.-től vásárolt faanyagokról és fából készült termékekről

Amikor kertet építünk, játszóteret vásárolunk, fontos tudnunk azt, hogy az általunk vásárolt fa milyen tulajdonságokkal rendelkezik, illetve mit várhatunk tőle az évek során. Bizonyos eltérések a fa normális tulajdonságaihoz tartoznak.

Az alábbiakban a tipikus "fa jelenségeket" részletezzük, hogy tudjuk azt, hogy mi a normális és mi nem.

 

Gyantafolyás:

A megmunkálás és a raktározás során a fa még dolgozik, ezért a fenyőfánál előfordulhatnak gyantacseppek, folyások, melyek teljesen normális jelenségek. Amennyiben szükséges, óvatosan kaparjuk le a gyantacseppeket, vagy távolítsuk el őket terpentinnel.

Színeltérés:
Minden fának más a formája, sőt a színárnyalatuk és a méretük sem azonos. Ezért a feldolgozott fánál a színárnyalatbeli különbségek teljesen normális jelenségek, melyek a napsütés hatására kiegyenlítődnek.

Repedések:

A fa a tömörségében rejlő különbség miatt sosem egyformán zsugorodik, illetve tágul. Ezért, illetve később a hőmérsékleti különbségek miatt látható repedések keletkezhetnek rajta. Azonban ezek nem befolyásolják a termékek konstruktív tulajdonságait, az oszlopok stabilitását.

Gombák, és penészesedés:
Erősebb, heteken át tartó felmelegedésekkor előfordulhat, hogy a fa felületén kékes-szürkés színeltérések, foltok jelennek meg. Ezek, a levegőben megtalálható penészgombák által okozott elváltozások csak felületi jellegűek, a fa szerkezetét és szilárdságát nem befolyásolják. Az így keletkezett foltok gyakran az időjárás változásával maguktól is eltűnnek, de le is moshatók.

Sókicsapódás az impregnált fafelületeken:
A magas nyomáson impregnál faanyag hajlamos rá, hogy az impregnáláskor használt tartósító sók a fa természetes gyantatartalmával a faanyag felületén foltokat, illetve sókicsapódásokat okozzanak. Azonban ezek az elváltozások csupán felületi jellegűek, a fa szerkezetét és szilárdságát nem befolyásolják.

Tartósítás

A luc-és az erdei fenyőből készült kerti fatermékek kezelés hiányában védtelenek a kártevőkkel és a rothadással szemben. Az olajok, festékek ezek ellen önmagukban nem nyújtanak kellő védelmet. Ezért az általunk forgalmazott kerti fatermékek legnagyobb része telített faanyagból készül. A termékeket vákuum alatt impregnálják, amely eljárás során nagy nyomáson sót préselnek a fába. Mindezt, krómmentes impregnálószerrel néhányszor megismételve, tartós védelmet biztosítanak a fának. Az így impregnált faanyag színe zöldes árnyalatú lesz. Azonban az erős UV sugarak ellen ez sem véd, ezért az impregnált faanyagot is érdemes jó minőségű, kültéri lazúrral kezelni.